miercuri, 10 februarie 2016

Pro sau contra premergatorului?

Pe cat de achizitionat este premergatorul, pe atat de controversat este. De-a lungul timpului, au existat doua tabere: una in favoarea lui, altul in totala opozitie. Trebuie cel mic sa stea sau nu in premergator? Cei care sunt impotriva folosirii unui premergator acuza faptul ca acesta permite celui mic sa se deplaseze fara a depune efortul de a sta in picioare, obicei nu tocmai sanatos, pentru ca astfel intarzie aparitia mersului pe jos a copilului. Mai mult decat atat, acestia sustin faptul ca spatele bebelusului nu este intr-o pozitie gresita in premergator. Cel mic nu sta drept, astfel ca problemele medicale sunt inevitabile mai departe in viata, in special cele de coloana. Studiile au demonstrate faptul ca, intr-o mica masura, opozantii au dreptate: mersul pe jos al copilului intarzie din cauza premergatorului, dar doar pentru cateva saptamani. Concret, pentru fiecare zi de mers in premergator, un copil va merge mai tarziu, in medie, cu 3,3 zile si va sta independent mai tarziu cu 3,7 zile.

Canada a interzis comercializarea premergatoarelor din 2004. Principalul motiv a fost cel referitor la accidente. Un copil in premergator poate merge cu aproximativ 3 pasi intr-o singura secunda, astfel ca timpul de reactie al parintilor este mai scazut. In caz de accident, de cele mai multe ori este lovit capul copilului aflat in premergator.

De cealalta parte, parintii considera ca premergatorul il obisnuieste pe cel mic sa capete incredere si se invete miscarile de mers pe jos. In plus, utilizarea regulata ajuta la tonifierea si la dezvoltarea muschilor picioarelor copilului.

Sfaturi pentru parintii care vor sa cumpere un premergator:

1. Nu-l lasati pe cel mic sa stea in premergator mai mult de ora pe zi.

2. Asigurati-va ca ati setat corect inaltimea premergatorului, in functie de inaltimea bebelusului. El trebuie sa atinga pamantul cu varful picioarelor, si nu cu toata talpa.

3. Alegeti un premergator care respecta normele de siguranta UE.

4. Delimitati spatial in care se poate plimba cel mic. Blocati accesul la scari, inchideti anumite usi.

5. Nu folositi premergatorul pana cand bebelusul nu implineste 7 – 8 luni. El trebuie sa tina spatele drept in premergator.

Compromisul? Premergatorul poate fi folosit, dar nu trebuie abuzata folosirea lui de cel mic. In caz contrar, sanatatea acestuia poate fi pusa in pericol. Si, mai ales, trebuie ca tinerii parinti sa se asigure ca cel mic nu va suferi niciun accident in timp ce exploreaza lumea din premergator.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu