Multe mamici incearca fara succes sa ii invete pe copiii lor sa doarma singuri in camera lor. Inceputul poate fi foarte dificil, mai ales daca micutul tau s-a obisnuit sa doarma in camera ta sau chiar cu tine in pat.
Vestea buna este ca exista metode prin care il poti dezvata de acest obicei de a dormi cu tine. Vestea proasta este ca este nevoie de timp, rabdare si nervi de otel, dar rezultatul va merita. Vei imbunatati astfel durata si calitatea somnului copilului tau, dar si a somnului tau. Noi iti oferim cateva sfaturi care te vor ajuta sa il inveti pe copilul tau sa doarma singur in camera lui.
1. Hotareaste-te ce iti doresti
Primul pas in a-l obisnui pe copil cu o rutina de somn este sa te hotarasti care ar fi pentru tine programul de somn ideal.
Unii parinti cred ca dormitul cu copilul ar trebui sa fie exclus in orice circumstante, in timp ce altii sunt mai flexibili. Hotaraste-te care ar fi momentele acceptabile sa dormiti impreuna (de exemplu, somnul de pranz), daca ele exista, si respecta regulile impuse de tine.
2. Incepe cu somnul de amiaza
Daca esti printre norocoasele care au probleme numai cu somnul de noapte, poti sa treci peste acest sfat. Daca insa bebelusul tau trebuie sa stea langa tine si pentru a adormi in timpul zilei, atunci acesta este un punct bun de pornire pentru stabilirea rutinei de somn. Seara, cand sunteti amandoi obositi, oricum ai tendinta sa cedezi mai repede numai pentru a-l face sa doarma, trecand peste reguli.
In timpul zilei vei avea mai multa rabdare cu el si plansul nu te va priva de odihna atat de necesara in timpul noptii. Atunci cand bebelusul tau va reusi sa adoarma singurel in timpul zilei, vei putea sa incepi sa il pregatesti sa doarma singur si in timpul noptii.
3. Devreme la culcare
Incearca sa il pui pe copilul tau la culcare mai devreme cu o ora sau mai mult fata de ora la care ai vrea tu sa adormi. Astfel, va fi mai usor pentru tine sa rezolvi situatiile in care copilul tau plange, inainte de ora la care ai vrea sa adormi. Bebelusul s-ar putea sa se trezeasca in timpul noptii si sa doreasca sa fie luat in brate, dar nu iti pierde speranta! Faptul ca adoarme singur in patut este un pas mare spre somnul independent!
4. Plansul
Din spusele mamicilor, tehnica de obisnuire a copilului sa doarma singur care a dat cele mai multe roade a fost metoda Ferber. Urmeaza pasii de mai jos pentru a obisnui copilul sa doarma singur cu metoda Ferber.
Hraneste bebelusul, fa-i o baita si schimba-i scutecul. Poti sa incepi sa ii vorbesti in soapta si sa il legeni. Verifica daca zona de dormit este sigura si ca in patut nu exista paturi sau jucarii cu care se poate sufoca. Pune-l in pat cand este aproape adormit. Paraseste camera si monitorizeaza daca incepe sa planga. Du-te inapoi in camera lui (pentru nu mai mult de un minut) si incearca sa il linistesti daca plange. Iesi iarasi din camera si de data aceasta stai un pic mai mult pana sa repeti actiunile de mai sus.
Nu il ridica din patut in momentul in care te duci la el sa il linistesti. Paraseste iarasi incaperea cat inca este treaz si mareste timpul in care stai in cealalta camera. Repeta actiunile pana adoarme. Urmeaza-ti instinctul. Daca ai impresia ca este ceva in neregula cu bebelusul tau atunci cand plange, renunta la strategie si verifica imediat ce s-a intamplat. Daca se trezeste din nou in acea seara, incepe din nou cu timpul minim, marind treptat perioadele.
Creste timpul in care stai in alta camera treptat in fiecare noapte. Potrivit lui Ferber, bebelusul tau ar trebui sa inceapa sa adoarma singur in cea de-a treia sau a patra noapte, sau intr-o saptamana maxim. Daca bebelusul tau nu da semne ca poate sa adoarma singur, abandoneaza metoda si mai incearc-o din nou dupa o luna.
Citeste mai multe despre Metoda Ferber.
5. Gaseste-ti lucruri de facut
In timp ce il lasi pe copilul tau sa se linisteasca singur, va fi de o suta de ori mai rau daca stai in fata camerei lui plangand si tu. Cel mai bun lucru pe care il poti face este sa inchizi usa sau sa o lasi intre-deschisa si sa te duci in alta camera. Gaseste-ti ceva de facut, uita-te la televizor, citeste o revista sau asculta muzica. Poti chiar sa iesi cateva minute la aer curat. Ai grija numai sa nu iti distragi atentia atat de mult incat sa uiti sa il verifici pe micut in scurt timp.
6. Asteapta-te la piedici
Ca si adultii, copiii pot avea probleme in a adormi. Poate fi din cauza unei boli, a eruptiei dintilor sau chiar a unei schimbari majora in viata lui (de exemplu, mutatul intr-o alta casa, sau alt ora etc). Daca bebelusul tau este bolnavior sau are dureri din cauza dintilor de lapte este mai bine sa mai astepti sa il inveti sa doarma singur.
Daca incerci metoda Ferber, pregateste-te pentru efectele secundare ale plansului prelungit. Nu este anormal ca un copil care plange excesiv sa vomite. Poate fi dureros de privit, dar nu este anormal. In cazul acesta, trebuie sa ii cureti patutul si hainele si sa il pui sa doarma la loc.
7. Arata-i copilului tau ca il iubesti
Bebelusului ii place in mod evident sa stea aproape de tine, altfel nu s-ar fi ajuns la aceasta problema! Desi incerci sa-l obisnuiesti sa doarma singur, nu uita ca bebelusul inca are nevoie sa se simta iubit. Desi in timpul noptii nu il vei mai "dragali", in timpul zilei este bine sa-i oferi suficient timp de pupaturi, magaieli si alte dovezi ca inca il iubesti.
Poti, inainte de a-l culca singurel, sa-i pregatesti o baita relaxanta, sa va jucati impreuna, sa-i citesti o povestioara sau pur si simplu sa ii povestesti despre tine. Chiar daca nu intelege sensul cuvintelor, el se va calma doar la auzul vocii tale. Astfel, tranzitia de la dormitul impreuna la dormitul singurel se va produce mult mai usor.
sursa
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu